Jong geleerd is oud gedaan

October 26, 2022
Gezondheid. Misschien wel het meest besproken onderwerp in het afgelopen jaar. Een gezonde leefstijl is belangrijk. Ook voor onze kinderen. Wat betekent dit eigenlijk voor hen? Hoe zien we dit terug op de werkvloer? Wat is pedagogisch verantwoord?

Onze gezondheid wordt beïnvloed door onze leefstijl en door onze leefomgeving. Bloem en Altijd Lente vormen een belangrijk onderdeel van de leefomgeving van kinderen. Wij spelen dan ook een rol bij het aanleren van een gezonde leefstijl. En dit is belangrijk. Onderzoek toont namelijk aan dat ongezond gedrag op jonge leeftijd ook op latere leeftijd tot gezondheidsproblemen kan leiden. Bovendien hebben gezonde mensen over het algemeen een betere kwaliteit van leven. Jong geleerd is dus oud gedaan.

Gezondheid is een ruim begrip dat gaat over fysiek, mentaal en sociaal welbevinden. Laten we eens inzoomen op de rol van gezonde voeding. Binnen Bloem en Altijd Lente hanteren we een voedingsbeleid dat gebaseerd is op de richtlijnen van het Voedingscentrum. Het aanbod is gevarieerd en voedzaam en we houden rekening met de hoeveelheid suiker, zout en verzadigde vetten. Drie keer per week eten we een 100% biologische warme maaltijd van Madaga. Madaga kookt gezonde warme maaltijden speciaal voor de kinderopvang. Samen met een kinderdiëtist ontwikkelen zij gebalanceerde weekmenu’s die voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Bovendien bevat iedere maaltijd minimaal één portie groente. Toch is ook de bruine boterham niet weg te denken uit ons aanbod. Lees hier waarom niet.

Variatie vinden wij belangrijk. Kinderen krijgen op deze manier alle voedingsstoffen binnen, maar onderschat ook niet de pedagogische waarde van variatie. Ze leren door variatie te kiezen. Kies je voor een onbekend maisbroodje dat er anders uitziet of hou je het bij het bekende volkoren broodje? Ga je voor de driehoekige cracker of de ronde rijstwafel? Dat zijn de keuzes waar een peuter voor staat. En hoe klein ze ook lijken, ze vormen de basis voor vele (gezonde) keuzemomenten in de toekomst. Ook voor onze allerkleinste is variatie belangrijk. Variatie is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van smaak. Bij de geboorte heeft een baby duizenden smaakpapillen. Hierdoor is het kind gevoeliger voor smaak, maar ook voor verschillende temperaturen en structuren van (nieuw) voedsel. Baby’s moet soms wel tien tot twintig keer iets proeven voordat ze aan een smaak gewend zijn. Bij Bloem en Altijd Lente nemen we hier graag de tijd voor.

Het leren ontdekken van nieuwe producten kost tijd. We geven het goede voorbeeld en maken van het eten een gezellig moment. Ook betrekken we kinderen bij het klaarmaken van voedsel. Als je zelf een avocado mag snijden, wil je die misschien ook wel proeven. En aan een gezellig zelf gedekte tafel wordt elke maaltijd een feest. Ook besteden we aandacht aan dit proces door middel van een activiteit of een thema. Samen sushi maken bijvoorbeeld! Een goed voorleesboek doet het altijd goed. Mijn favoriet? Het boek over Marleentje: De prinses en de erwten.