Chillen op Chopin, slapen met Schubert of dansen op een dancefestival. Muziek brengt ontspanning. En in tijden van drukte, haast en stress kunnen we wel een beetje ontspanning gebruiken. Maar onbewust speelt de muziek door in onze hersenen en brengt het ons zoveel meer dan alleen die broodnodige ontspanning. Muziek draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van hersenen.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat door het maken van muziek de hersenheften met elkaar worden verbonden. Maar hoe dan? Je kijkt met je trommelstok waar je op slaat (visueel), je slaat mee op het ritme van de maat(motorisch) en je voelt je blij (emotioneel). Logisch! Als een geoliede machine leren vele tientallen miljarden zenuwcellen op deze manier samen te werken. Met de vingertjes en de platte platte handen is opeens zóveel beter te begrijpen.
Maar muziek als wondermiddel doet meer. Het eindeloos zingen van liedjes ondersteunt de ontwikkeling van sleutelvaardigheden als luisteren en lezen. Luisteren naar muziek helpt bij het herkennen van klanken die nodig zijn om later de a van de au te kunnen onderscheiden. Inmiddels ben ik met mijn 28 jaren jong prima in staat om het verschil tussen de a en de au te horen en zijn mijn hersenhelften (na ontelbaar veel liedjes) uitstekend met elkaar verbonden. Wat levert muziek dan nog op? Luister de podcast van de Universiteit van Nederland en vind je antwoord.