Het zijn de donkere dagen voor kerst. Dit jaar zijn die dagen donkerder dan ooit, want door de maatregelen gaat er een knip door de familiebezoeken en zitten we met een karig clubje bij elkaar. De traditionele eerste kerstdag met mijn vader en moeder, twee zussen en een broertje, twee zwagers, een neefje en een nichtje en een favoriete oom en tante staat in de ijskast. Dit jaar moet ik het doen met mijn favoriete gezelschap: Laurens. Ook geen straf overigens. In mijn zoektocht naar een kerst-achtige invulling voor de karige feestdagen stuitte ik op een eeuwenoude kersttraditie: het bakken van 'gingerbread koekjes'. In Nederland misschien beter bekend als de goudbruine koekjes in de vorm van een poppetje versierd met wit glazuur. Het had eigenlijk direct mijn aandacht, want ik ben gek op gember (ginger). Ik gebruik verse gember als smaakmaker voor mijn eten, maar ook als wondermiddel voor mijn gezondheid. Gember zit namelijk bomvol vitamine B, C, bètacaroteen, calcium, kalium en magnesium. Daarnaast bevalt gember veel fytonutriënten. Dit zijn bioactieve stoffen die een positieve werking hebben op onze gezondheid. Zo staat gember al eeuwenlang bekend als een ontstekingsremmer en zou een beetje gember je immuunsysteem al een enorme boost kunnen geven. Geen overbodige luxe in tijden van corona! En zie je op tegen dat bomvolle gevoel na het kerstdiner? Probeer dan eens een kopje verse gemberthee, want gember zou een opgeblazen gevoel als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Gember zou er namelijk voor zorgen dat je lijf meer speeksel en spijsverteringssappen aanmaakt, waardoor je kerstbrunch, kerstlunch of kerstdiner beter verteerd wordt. Omdat gember bovendien zou helpen bij het samentrekken van de maagspieren, zorgt het er ook voor dat de maaginhoud sneller verplaatst wordt naar je darmen. Of de drie theelepels gemberpoeder voor de gingerbread koekjes uit dit recept ook voldoende zijn valt nog te zien. Het is het proberen waard!