Ork Ork Ork

January 30, 2022
De FreeFriday is een wekelijkse nieuwsbrief voor pedagogisch medewerkers. Een leuk en gezond leven staat centraal, maar dan zonder chiazaad en andere superfoodgeneuzel. De FreeFriday gaat over alledaagse dingen, zoals fietsen naar je werk, over het zinvol invullen van je weekend en over persoonlijke- en professionele ontwikkeling. De FreeFriday geeft nuttige inzichten en handige links naar interessante artikelen, podcasts of docu’s.

Het is herfst. Alles behalve mijn favoriete seizoen. Alleen maar regen, regen en nog eens regen. En ohja. Nog meer regen. Is het deze week überhaupt droog geweest? Het enige voordeel aan dit seizoen zijn de spotgoedkope pompoenen. En dat is goed nieuws, want ondanks mijn onkunde in de keuken blink ik wel uit in het maken van verse pompoensoep. Niets is zo fijn als een kom warme soep nadat je tot aan je sokken bent nat geregend. In China weten ze dit overigens allang. Waar we in onze Westerse voedingsleer uitgaan van wegen en het tellen van calorieën voordat we gaan eten, kent de Chinese voedingsleer een heel ander uitgangspunt. Zij bekijken de effecten van voeding namelijk pas na het eten. Essentieel in de Chinese voedingsleer is dat voeding energie moet geven. Gek, want ik kak in zodra ik mijn laatste hap naar binnen schuif. Het verteren en verwerken van voeding kost dan meer energie dan dat het in eerste instantie oplevert. De Chinese voedingsleer deelt voedingsmiddelen in naar hun thermische werking. Er zijn hete, warme, neutrale, verfrissende en koude voedingsmiddelen. Voeding heeft hierdoor een verkoelende of opwarmende functie. Klinkt logisch. In de warme zomer eet je graag een koud ijsje en op een koude dag drink je graag warme chocolademelk. De voedingsmiddelen zorgen voor een juiste balans in je lijf. Daarom doet een kom warme soep je lichaam in de koude maanden extra goed. Je lijf snakt naar warmte dus kom maar door met die warme soep. Soep is niet alleen lekker, het is ook ongekend voedzaam. Zeker als je het zelf maakt. Soep op basis van verse groenten bevat relatief weinig vet, is laag in calorieën en zit bomvol vitaminen, mineralen en vezels. Met een kommetje soep kom je dus snel aan je dagelijkse portie groenten en vocht. Daarnaast vult soep ook ontzettend goed. In een onderzoek werd gemeten hoe vol mensen zich voelden na het nuttigen van verschillende maaltijden en hoe vlug het voedsel de maag verliet. Wat bleek? Soep had de meeste impact op de verzadiging en verliet de maag het langzaamst. Welke soep maak jij dit weekend?