Maandag 1 juni 2020 gaat de boeken is als een feestdag, want na tien weken wachten konden we ein-de-lijk weer genieten van een terrasdag. Tijdens de 'horeca-lockdown' had ik eigenlijk het voornemen om geen druppel meer te drinken. Tevergeefs overigens, want door het stralende weer was dat echt onbegonnen werk. Toch is een tijdje geen alcohol drinken helemaal geen slecht idee. Onderzoek toont namelijk aan dat een alcoholstop positieve effecten heeft op je lever en op je brein. Hoe komt dit? Iedere drankje dat je drinkt komt terecht in je bloed. Via het bloed komt de alcohol onder andere terecht in je hersenen en in je lever. Je lever breekt alcohol af, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Gemiddeld doet je lever er zo'n 60 tot 90 minuten over om één glas alcohol te verwerken. Een gezellige dag op het terras laat je lever dus al gauw een werkdag lang zwoegen! Daarbij komt dat je lever ook maar een beperkt vermogen heeft om alcohol te verwerken. Overmatig alcoholgebruik kan daarom leiden tot leverstoornissen en uiteindelijk tot leverbeschadiging. Gelukkig heeft je lever ook een herstellend vermogen, maar dan moet je je lever wel eventjes wat rust gunnen. Volgens verschillende onderzoeken is een maand al genoeg om aan te tonen dat levercellen minder geprikkeld zijn en minder afsterven. Naast je lever profiteert ook je brein van een alcoholvrije maand. Je voelt je fitter, bent alerter en zal waarschijnlijk ook nog beter slapen. Om je helemaal over de alcoholvrije streep te trekken laat onderzoek ook zien dat je cholesterol daalt en het onderhuidse buikvet (de zogenaamde bierbuik) met 17% afneemt. Durf jij het aan of ben je nog niet helemaal overtuigd? Check deze video waarin wetenschappers onderzoeken wat het effect van een alcoholvrije maand is op je lichaam.