Als kind groeide ik op in Hattem. Een piepklein stadje aan de IJssel vlak bij Zwolle. Hattem is precies zoals je denkt: vol weilanden en tractoren. Mijn vader heeft - net als vele andere Hattemers - een moestuin waar hij enorme hoeveelheden groente, fruit en zelfs bloemen kweekt. Vroeger had een moestuin een stoffig imago, maar tegenwoordig is een moestuin juist helemaal hot. En dat is niet voor niets. Je kan biologisch voedsel kweken, bent lekker in de frisse buitenlucht en continue in beweging. Gedachteloos onkruid wieden werkt bovendien ook heel ontspannend. Maar wat een moestuin écht leuk maakt is dat er zoveel te leren valt! Hoe groeit een sperzieboon eigenlijk? Wanneer kan je aardappels poten? En hoe krijg je warmte zonder zon? Er zijn eindeloos veel variabelen te bedenken die invloed hebben op ons voedsel. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid regen en zon of de wisselingen in de buitentemperatuur. Een moestuin betekent dus eten én weten. En kennis over voeding is belangrijk. We zijn voor onze voeding namelijk grotendeels afhankelijk van de natuur. Bovendien bepaalt het voedsel dat we eten in grote mate onze gezondheid. Wist je dat kennis over voeding helpt bij de ontwikkeling van een verantwoord eetpatroon? Dit blijkt ook te gelden voor kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen na een lesprogramma over voeding meer weten over gezond en duurzaam eten. Ze voelen zich aangemoedigd om onbekende producten te proeven. Jong geleerd is oud gedaan. Gewoontes die op jonge leeftijd zijn aangeleerd, nemen kinderen vaak de rest van hun leven mee. Daarom zijn de moestuinbakken bij Bloem en Altijd Lente door Marjo gevuld met aardbeienplanten, mais en zelfs met bonen. Wat vertel jij er over aan de kinderen?