De Ramadan is weer begonnen. Veel van onze collega's doen hier aan mee. Dit betekent dat zij overdag vasten en tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken. Dus nee, óók geen slokje water. Maar wat is vasten eigenlijk? In het woordenboek wordt vasten omschreven als: ‘Met opzet niets of weinig eten gedurende een bepaalde periode'. Vasten is niet alleen een oeroude, universele traditie in veel culturen en religies, het wordt ook om gezondheidsredenen gedaan. Nou ben ik géén voedingsdeskundige. Daarom dook ik voor deze nieuwsbrief een aantal onderzoeken in. Er was één onderzoek naar de voordelen van voedselbeperking die ik absoluut met jullie wil delen. Dit was een studie in een Spaans verzorgingstehuis. Als gevolg van bezuinigingen kregen de mensen daar gecontroleerd om de dag te eten (dit noem je: intermittent fasting). Dit bleek de gezondheid van de bewoners ten goede te komen. Bizar maar waar! Maar hoe kan dit? Sommige onderzoeken tonen aan dat vasten een gunstig effect kan hebben op bepaalde waarden in het bloed. De triglyceridenconcentratie (vetten in het bloed) daalt in veel studies en hangt samen met de hoeveelheid gewichtsverlies. De bloeddruk lijkt te verlagen als er ook voldoende gewichtsafname plaatsvindt. Ook worden er andere effecten genoemd door het vasten zoals een verbeterde mentale stabiliteit, vertraging van het verouderingsproces en het stijgen van het energieniveau. Of dit waar is? Vraag het aan één van onze vastende collega's of probeer het zelf eens. Deze aflevering over ons eetpatroon van het tv programma 'Broodje Gezond' helpt je misschien wel op weg.