Bewegen voor je leven

September 19, 2022
De FreeFriday is een wekelijkse nieuwsbrief voor pedagogisch medewerkers. Een leuk en gezond leven staat centraal, maar dan zonder chiazaad en andere superfoodgeneuzel. De FreeFriday gaat over alledaagse dingen, zoals fietsen naar je werk, over het zinvol invullen van je weekend en over persoonlijke- en professionele ontwikkeling. De FreeFriday geeft nuttige inzichten en handige links naar interessante artikelen, podcasts of docu’s.

Al veertien nieuwsbrieven lang schrijf ik over niks anders dan een gezonde leefstijl. Daar is de nieuwsbrief immers voor bedoeld. Thema's als bewegen, voeding en ontspanning werden al eens breed uitgemeten. Toch werd mij in een online-lezing van neuropsycholoog Erik Scherder duidelijk dat er in dit corona-tijdperk één onderwerp is dat niet vaak genoeg besproken kan worden: Fit zijn én blijven. Maar waarom? Keer op keer toont wetenschappelijk onderzoek aan dat fitte mensen een betere weerstand hebben tegen virussen. Hoe kan dit? Bewegen levert een belangrijke bijdrage aan ons afweersysteem. En dat is belangrijk, want het afweersysteem beschermt tegen het binnenkomen van micro-organismen. Het zorgt daarmee voor het voorkomen van ziektes. Maar hoe werkt dat dan? In dit proces speelt de bloedsomloop een belangrijke rol. Door te bewegen stijgt het aantal t-cellen en nk-cellen in je lichaam. Dit zijn de cellen die virussen aanpakken. Je hart gaat sneller kloppen, bloedvaten verwijden en het bloed stroomt sneller. Deze sterkere bloedstroom zorgt er voor dat de t-cellen en nk-cellen goed door het lichaam verspreid worden. Onze afweer wordt hierdoor sterker. Heldere taal. Kom dus nu van die bank af, want volgens de neuropsycholoog is iedere beweging meegenomen. Bewegen moet wel een beetje moeite kosten, maar je hoeft (godzijdank) geen marathon te lopen. Het gaat uiteindelijk om een toename van de activiteit van het hart waardoor een sterkere bloedsomloop ontstaat. Loop dus een extra keer de trap op en af, fiets naar de supermarkt nét een eindje verderop of kom aan je dagelijkse 10.000 stappen door de hond (van je buren) uit te laten. Iedere dag opnieuw. Je kan het! Hulp nodig? Download de 'Ommetje-App'.

PS. Heb je de online lezing van afgelopen zaterdag gemist en wil je meer weten? In deze video legt Erik Scherder de voordelen van bewegen nog een keer aan je uit.