Meten is eten

September 19, 2022
De FreeFriday is een wekelijkse nieuwsbrief voor pedagogisch medewerkers. Een leuk en gezond leven staat centraal, maar dan zonder chiazaad en andere superfoodgeneuzel. De FreeFriday gaat over alledaagse dingen, zoals fietsen naar je werk, over het zinvol invullen van je weekend en over persoonlijke- en professionele ontwikkeling. De FreeFriday geeft nuttige inzichten en handige links naar interessante artikelen, podcasts of docu’s.

Het lijkt weken geleden dat ik de Franse kaas met overheerlijke rode wijn wegspoelde. Zes dagen lang was het feest als de goed gevulde borrelplank weer op tafel stond. Kaasjes, worstjes, snackgroenten, broodjes, chips, dipjes, quiches. Niks was te gek! En toch zorgde dit niet voor stressvlekken, want alles ging in kleine porties. En dit is nou het perfecte compromis tussen Laurens en mij: zijn ijzersterke discipline voor een gezond voedingspatroon en mijn overdreven gedachte dat dat nooit samen zal gaan met gezelligheid. De goudentip van deze week gaat dan ook over portiecontrole. Iedereen weet natuurlijk dat je beter een paprika kan eten dan een zak paprikachips, maar soms is die zak chips gewoon heel aantrekkelijk. En juist voor deze momenten helpt de controle over een portie eten enorm! Neem een beetje chips én een paprika. Dat stilt je lekkere trek, maar vult ook je maag met goede voedingsstoffen waardoor je sneller vol raakt. Maar ja, wat is een beetje? Mijn beetjes zijn duidelijk meer dan Laurens zijn beetjes dus om daar geen gedoe over te krijgen gebruiken we voor een borrelplank altijd kleine tapas schaaltjes. Deze worden tot het randje gevuld met lekkers, maar doordat de schaaltjes klein zijn krijg je minder binnen en hou je jezelf eigenlijk voor de gek. Een andere manier om een juiste portie aan te houden is de zogenaamde handpalm-methode. De handpalm-methode is een simpele manier om je voeding af te meten. Je stemt namelijk met je eigen handpalm je voedingsinname af. Super handig, want zo eet je nooit teveel. Iedereen heeft namelijk een handpalm die qua grootte bij zijn lichaam past. Met een handpalm wordt alleen de handpalm bedoeld, dus zonder vingers. Zin in chips? Leg dan de chips op je handpalm (en ja, zonder vingers) en klaar is je portie. Je portie chips kan nog kleiner door gebruik te maken van een gesloten handpalm. Dit houdt in dat je hand helemaal dicht moet kunnen en je vingers de palm van de hand moeten kunnen raken. Easy peasy! Maar natuurlijk gaat het niet alleen om hoeveel je eet. Wat je eet is minstens zo belangrijk. Je lichaam haalt namelijk bouwstoffen uit voeding die nodig zijn voor de vitaliteit van je lijf. Eet daarom liever volkoren producten, want die zitten bomvol nuttige voedingsstoffen. En zet dus ook vooral je borrelplank vol met groente en fruit, want deze voedingsstoffen winnen het absoluut van een stukje roquefort en camembert.

Wil jij dit weekend los gaan met een lekkere borrelplank? Ga dan eens voor de variant mét nuttige voedingsstoffen. Je vindt heel veel lekkers hier. Enjoy!