Ergonomisch werken. Saai? NOT!

October 16, 2020
Denk je even in. Negen lange uren ben je druk met tig klein druktemakers om je heen. Je verplaatst je van het ene naar het andere kind, tilt de ene koter het bed in en plukt de volgende juist het bed weer uit, je rent mee met een (oké bijna) zelfstandig fietsende peuter en wurmt jezelf daarna op het piepkleine stoeltje in de poppenhoek voor een gezellig theekransje met drie poppen en drie dreumesen. Werken in de kinderopvang is fysiek zwaar. Leuker kunnen we het echter niet maken, wel makkelijker!

In 2019 doopte ik de maand november om tot no-slof-vember. In deze speciale maand besteedde we extra aandacht aan de gezondheid van onze medewerkers en specifiek op het ergonomisch werken. Ik merkte namelijk dat veel medewerkers een paar warme sloffen verkoos boven een paar goede sneakers. Natuurlijk is er niks fijners op de wereld dan een paar warme sloffen, maar wat mij betreft is dit een no go op de werkvloer. Je professionele uitstraling daalt op een paar sloffen naar het dieptepunt, maar je lijf moet het ook ontgelden.

Maar ja, ergonomisch werken onder de aandacht brengen is niet echt wat je noemt een aantrekkelijke opdracht. Dus bedacht ik de win-actie 'je slof in de kluis, is je schoenmaat in euro's mee naar huis'. Met deze actie daagde ik medewerkers uit om hun sloffen een maand lang te verruilen voor een paar stevige gympen, zodat ze zelf de lichamelijke voordelen zouden merken. Iedereen die zijn sloffen bij mij inleverde kreeg een lot en aan het einde van de maand werd het winnende lot bekend gemaakt. En de winnaar? Ontving haar schoenmaat in euro's!